Om de duurzame voedseltransitie in gang te zetten is het belangrijk om kennis en ervaring te delen. Met elkaar en met anderen. De Voedselpioniers verzamelen expertise door op eigen land, op experimentenvelden (vergeten) gewassen te verbouwen. Op een duurzame manier, zonder het milieu te belasten.
Welke gewassen? Dat bepaal jij als pionier!
Hoe doen De Voedselpioniers dat? Door een manier te vinden waarop een gewas het meest duurzaam verbouwd kan worden: zonder gebruik te maken van beregening en gewasbeschermingsmiddelen. Kostenefficiënt én duurzaam! En die kennis en ervaring delen we met elkaar, maar ook met professionele landbouwers.
Waar een vraag is, zullen De Voedselpioniers een weg vinden!
De Voedselpioniers hebben grond ter beschikking om gewassen op te verbouwen. Dit doen we op onze experimentenvelden. Als pionier bepaal je mee wat er verbouwd gaat worden en delen we de kennis en ervaring van zaai tot oogst van elk gewas. Zo willen we een moes- en landbouw systeem creëren waarbij we vanuit duurzaamheid de voedseltransitie in beweging brengen.
Eén van onze pioniers vroeg ons te experimenteren met brandnetels. Brandnetels staan bekend om zijn reinigende werking. Het is rijk aan mineralen, zoals calcium, magnesium, ijzer en silicium en ondersteunt o.a. de lever- en nierenergie en botopbouw. Het is te gebruiken als thee, maar ook als groente in bijvoorbeeld een groentesoep.
We zijn begonnen met het experimenteren met de teelt. Werkt zaaien beter of stekken? Ondertussen denken we vooruit over de meest duurzame oogstmethode. En worden er in de community recepten gedeeld met brandnetels. Met de totale verbouw-ervaring creëert De Voedselpioniers een verdienmodel voor de nieuwe agrariër.
Onze voedselpioniers worden op ons platform geïnformeerd in het hele proces.
Stoppelknol
De stoppelknol (vergelijkbaar met meiraap en radijs) kan eenvoudig verbouwd worden. Het gewas heeft geen gewasbescherming nodig en ook weinig water. De stoppelknol kan een lange periode verbouwd en geoogst worden. Nu zul je denken: ‘prima.. alle kennis voorradig’. Alleen is de stoppelknol voornamelijk bekend als veevoer. Bij de Voedselpioniers gaan we experimenteren met recepten om eenvoudig en heerlijke maaltijden te bereiden met dit duurzame gewas. We kijken naar het bereiden van de knol, maar ook naar bereidingsmogelijkheden met het smakelijke blad.
Op de community van De Voedselpioniers delen we de recepten en nodigen we onze pioniers uit voor een proeverij tijdens één van onze kennismarkten die we minimaal twee keer per jaar organiseren.
Granen:
Bij De Voedselpioniers hebben we tussen de experimentenvelden een aantal stroken met granen verbouwd. Met de granen hoeven we niet te experimenteren, hier is al veel kennis over bekend. Ons doel met deze stroken is het aantonen van een eetbare leefomgeving. Granen zorgen namelijk voor biodiversiteit en voor een gezonde bodem.
Bij de Voedselpioniers gaan we experimenteren om de granen eenvoudig in te zetten voor smakelijke recepten. Bijvoorbeeld als gebruik voor risotto of pasta.
Hoe plant je het meest duurzaam een gewas? Met welke machines? Welke materialen en met behulp van welke grondstoffen?
2.
Groeien
Zonder gebruik te maken van beregening of gewasbeschermingsmiddelen laten groeien: puur natuur. Kostenefficiënt én duurzaam!
3.
Oogsten
Tijd om het gewas van het land te halen. Maar wat is de beste manier? Zonder hoge kosten en belasting voor het milieu?
Zelf moestuinieren?
Altijd zelf al een moestuin willen hebben? Je eigen groenten en fruit verbouwen: duurzaam en zonder belasting van het klimaat. Bij De Voedselpioniers kan dat ook!
Naast onze experimentenvelden in Lettele hebben wij ook ruimte voor een aantal moestuinpioniers. Je krijgt een stuk land waar je zelf op kunt verbouwen. En als je wilt, kunnen we je ook helpen met het opzetten van jouw eigen stukje grond!