Altijd al je eigen stukje grond willen hebben om voor jezelf en misschien je gezin de eigen groenten (en bloemen) te kweken?
Maar waar begin je?
Duurzaam moestuinieren is gewassen telen met de natuur mee, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Want gezond, lokaal eten uit het seizoen, dat is toch wat we willen?
Een tuinplan kan helpen om de eerste stappen te zetten.
Ontwerp van de tuin; de keuzes vooraf:
- Wie eten ermee?
- Wat wil je telen; groenten, bloemen, kruiden, bessen
- Hoeveel tijd heb je?
- Heb je ervaring?
- Hoeveel grond wil je?
Tijdens deze workshop bespreken we de “bouwstenen” die nodig zijn om te komen tot een mooie oogst uit eigen tuin.
Bodem:
Een vitale bodem (met veel wormen en micro-organismen), zorgt voor een mooie opbrengst uit de tuin; gezonde groenten en kruiden die weinig of geen last hebben van ziektes of plagen. We bespreken op welke manier we het beste met de bodem om kunnen gaan. Wel of niet spitten, mulchen? Gebruik organische meststoffen, dierlijke mest of compost?
Zaden en plantmateriaal:
Het voordeel van het gebruik van biologische zaden en plantmateriaal. Keuze van zaden, zaadvaste rassen of hybriden? Zaaitijden? Licht of donker kiemers?
Combinatieteelt:
Welke planten stimuleren elkaar en welke gewassen zijn geen “vrienden” en zorgen voor een groeiachterstand? Welke planten helpen elkaar om ziektes op afstand te houden?
Wisselteelt:
Sommige gewassen onttrekken veel voedsel uit de bodem; anderen zorgen er juist voor dat de bodem voedselrijker wordt. Op welke manier kun je hier als tuinder gebruik van maken?
Ziektes en plagen:
Hoe vermijd je dat je planten ziek worden? Hoe zorg je ervoor dat je natuurlijke vijanden in je tuin hebt, zodat de plagen veelal verdwijnen?
Al met al een mooi avontuur, met als resultaat manden vol verse groenten en kruiden op weg naar de keuken!
Datum: zaterdag 16 april
Locatie: Oerdijk 142, Lettele
Tijd: 14.00 uur
Prijs: € 40,- (voor leden De Voedselpioniers) en € 50,- (voor niet leden)